Stärka dukar
Det är inte många idag som har kommit på det där smarta med att stärka dukarna som man ska lägga på bordet, dels så står dom emot smuts bättre och så håller dom sig släta och fina.
Självklart finns det stärkelse att köpa på burk som man kan spraya på när man stryker, men jag brukar koka egen :) Med mormors recept, här kommer det:
Mormors stärkelse:
1 liter vatten
2 Tsk vetemjöl
2 Tsk salt
koka ihop och låt svalna sen är det bara att stänka på det du ska stryka och sen stryker du!
Saffransbiscotti
(ca 50 st.)
Du behöver:
150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 kuvert saffran (1/2g)
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200o
- Hacka mandeln grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvisp, använd visparna. Vispa med äggen.
- Blanda samma vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ned i smeten. Vispa sakta tills allt är blandat. Inte längre.
- Ta upp degen på mjölad bänk, rulla den till två längder, lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna längst ned i ugnen ca 30 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 120o.
- Låt skorporna svalna lite och skär dem sedan i långa sneda bitar. Lägg tillbaka på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen ca 30 minuter eller tills de är torra.
Idag provade jag även en ny variant med rivet apelsinskal och lite hackad choklad, det blev mycket bra!